HomePage egxeirima taxidi diorganotes multimedia ypostiriktes xorigoi epikoinonia
2.7.2008
Μεγαλόπρεπη και εντυπωσιακή η «ΑΡΓΩ» με τους πενήντα κωπηλάτες της να την οδηγούν στο πειραματικό της ταξίδι πέρασε νωρίς χθες το απόγευμα τον Ισθμό της Κορίνθου. Η εικόνα του ανακατασκευασμένου προϊστορικού πλοίου στον Ισθμό...
περισσότερα



30.6.2008
«Την «ΑΡΓΩ» την κρύβουμε βαθιά μέσα μας, ανεξάρτητα από το που πραγματικά πήγε, δηλαδή εάν έφτασε στην Κολχίδα, στη Βενετία ή στη Νότιο Αμερική, είναι ένας μύθος ελληνικός με παγκόσμια εμβέλεια και όλος ο ναυτικός κόσμος της χώρας μας...
περισσότερα

RSS



 
2.7.2008
Μεγαλόπρεπη και εντυπωσιακή η «ΑΡΓΩ» με τους πενήντα κωπηλάτες της να την οδηγούν στο πειραματικό της ταξίδι πέρασε νωρίς χθες το απόγευμα τον Ισθμό της Κορίνθου. Η εικόνα του ανακατασκευασμένου προϊστορικού πλοίου στον Ισθμό, ενθουσίασε και συγκίνησε όσους βρίσκονταν την ώρα εκείνη είτε στις γέφυρες, είτε στα καταστήματα στις δύο πλευρές του Ισθμού, οι οποίοι χειροκροτούσαν ασταμάτητα και επευφημούσαν τους «σύγχρονους Αργοναύτες».

Η «ΑΡΓΩ» ξεκίνησε το χθεσινό της ταξίδι από τη Σαλαμίνα στις 4.30 το πρωί και διανύοντας περίπου 32 μίλια, χωρίς ιδιαίτερα ευνοϊκό καιρό σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μετά από 15 ώρες κωπηλασίας έφτασε στις 7.30 το απόγευμα στο Λιμάνι της Κορίνθου. Στις 4.10 μ.μ., το πλοίο μπήκε στη διώρυγα, συνοδευόμενο από σκάφος του Λιμενικού και μόνο με κουπί διήνυσε χωρίς προβλήματα τα 3,5 μίλια του Ισθμού και κατευθύνθηκε προς την Κόρινθο.

Η ικανοποίηση του πληρώματος της «ΑΡΓΟΥΣ» ήταν χθες το απόγευμα έντονη τόσο για την επιτυχημένη διέλευση του πλοίου από τον Ισθμό, καθώς τα ρεύματα που υπάρχουν εκεί δυσχέραιναν την κίνηση του πλοίου, αλλά και την προσέγγιση του Λιμανιού της Κορίνθου, του πρώτου σταθμού του πειραματικού της ταξιδιού του μετά το Λιμάνι του Πειραιά.

Αν και η «ΑΡΓΩ» δεν ήταν προγραμματισμένο να «δέσει» στο Λιμάνι της Κορίνθου, το πλοίο, το πλήρωμά της, ο κυβερνήτης και όλη η αποστολή έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορίνθου και κατοίκους της περιοχής σε μία λιτή, αλλά ιδιαίτερα θερμή εκδήλωση υποδοχής.

Να σημειωθεί πως, ο ελλιμενισμός της «ΑΡΓΟΥΣ» έγινε χθες στην Κόρινθο και όχι στο Λουτράκι όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, καθώς στο λιμάνι του Λουτρακίου άρχισαν πρόσφατα να εκτελούνται έργα, που μπορεί να έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλοίου.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως, ανάλογα εντυπωσιακή με την διέλευση της «ΑΡΓΩ» από τον Ισθμό, ήταν και αυτή του συνοδευτικού πλοίου «ΠΗΓΑΣΟΣ», αφού λόγω του μεγέθους του πέρασε σε απόσταση λίγων εκατοστών από τα τοιχώματα της διώρυγας.

Ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» χρειάστηκε περίπου 50 λεπτά για να διανύσει τα 3,5 μίλια του Ισθμού και όσοι βρίσκονταν πάνω στις γέφυρες και στα καταστήματα που λειτουργούν εκεί, παρακολουθούσαν εντυπωσιασμένοι τη διαδρομή του πλοίου, που έδινε την αίσθηση ότι «ακουμπά» στα τοιχώματα της διώρυγας, δεδομένου ότι το πλάτος του είναι 18,5 μέτρα και του Ισθμού 24 μ. στο στενότερο σημείο του.

Ένα ρυμουλκό σκάφος κατηύθυνε την πλώρη του «ΠΗΓΑΣΟΥ», που κινούνταν αυτοδύναμα, δηλαδή με τις δικές του μηχανές και πηδάλιο και χάρη στους σωστούς ελιγμούς των έμπειρων πιλότων του πλοίου, το πέρασμα από την μία πλευρά της διώρυγας ως την άλλη έγινε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

«Η διέλευση ενός πλοίου του μεγέθους του «ΠΗΓΑΣΟΣ» από τη στενή αυτή διώρυγα είναι δύσκολη, διότι απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς και προσεκτικούς ελιγμούς για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου, αλλά πρωτίστως των επιβατών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καπετάνιος του «ΠΗΓΑΣΟΣ» πλοίαρχος Βασίλειος Γεροντάκης μετά το απόλυτα επιτυχημένο πέρασμα από τον Ισθμό, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ικανοποιημένος για την ικανότητα και υπευθυνότητα που επέδειξε το πλήρωμά του.

Στο μεταξύ, προχθές Τρίτη η «ΑΡΓΩ» μετά τον απόπλου της το πρωί από το Λιμάνι του Πειραιά, αφού διήνυσε 8 μίλια με δύσκολο καιρό, δηλαδή ισχυρούς αντίθετους ανέμου, «έδεσε» νωρίς το απόγευμα στο Λιμάνι της Σαλαμίνας. Παρά την προσπάθεια και τη δύναμη των κωπηλατών οι αντίθετοι άνεμοι δοκίμασαν τις αντοχές του πληρώματος και κατέστησαν απαγορευτική τη συνέχιση του ταξιδιού μετά το μεσημέρι. Το πλοίο τελικά οδηγήθηκε στο Λιμάνι της Σαλαμίνας, όπου και αγκυροβόλησε.

Ο επόμενος προγραμματισμένος σταθμός της «ΑΡΓΟΥΣ» είναι το Γαλαξίδι, όπου η Δημοτική Αρχή της πόλης προετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση υποδοχής του πλοίου και του πληρώματός του.

 επιστροφή στα Νέα

Site designed by zen|team